lauantai 4. tammikuuta 2014

Haaste hevosenomistajalle

Haastan kaikki halukkaat tekemään :)

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.

Kalle, oikealta nimeltään Kaltt Texas on amerikkalais-ranskalainen lämminverinen ja surullisen kuuluisa entinen ravuri. Raveissa ehti juosta huikeat 10 starttia, mutta laukkaherkkyytensä vuoksi siirtyi minulle ratsuksi. Askel kerrallaan ollaan noustu tasolle Helppo A/ 100cm.  Kenttää ollaan startattu hyväksytysti harrastetta.

Luonteeltaan Kalle on oikea enkeli. Se on kenen tahansa käsiteltävissä ja ei tekisi missään nimessä pahaa ihmiselle. Kaikki hoitotoimenpiteet kuljetuksesta raspaukseen onnistuvat ongelmitta. Ainoaksi huonoksi puoleksi on mainittava rajuhko kuopiminen kun pääsee tylsistymään tai kerjäämään. Paha tapa, jonka on onnistunut tartuttamaan muutamaan muuhunkin hevoseen...



Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevoset. Olen onnistunut venähtämään 180cm pitkäksi ja en edes muista millon viimeksi olen ponilla ratsastanut? Hevosten liikkeet ovat myöskin ihanan isoja verrattuna ponien pieniin askeliin. Ilmassa saataa olla jopa katkeruutta kun en ole poneilla pystynyt moneen vuoteen ratsastamaan.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Kauheaa sanoa, että Kalle. Sain oman hevosen ihan liian nuorena ja siirryin suoraan ratsastuskoulusta hevosenomistajaksi. Jälkikäteen ajateltuna vanhempani olivat todella vastuuttomia antaessaan pikkutytölle raa'an ravurin, mutta onneksi tarinalla tuntuu olevan onnellinen loppu.
 
Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Kengällinen. Meillä ainakin tuntuvat tiet olevat kovahkoja vuodenajasta riippumatta, joten kavion kulumisen kannalta kengät on ehdottomat jos haluaa maastoilla. Onhan niitä kaikenmaailman töppösiä olemassa, mutta suhtaudun niihin skeptisesti.  Kallen kengänkoko on 1.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Sekäettä. Klipattu hevonen on tottakai siistimmän näköinen ja hevosen hikoillessa paljon lyhyt karva on helpompi saada kuivaksi. Kalle on kuitenkin klippaamaton, koska en jaksa lähteä siihen jatkuvaan loimirumbaan ja poni ei hikoile niin rajusti etteikö karva kuivuisi. Hankala kysymys.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Kalle on aina tarhannut laumassa. Pitää vain osata valita tarhakaveri sen mukaan, ettei suurimpia konflikteja synny. Hevonen on kuitenkin laumaeläin ja pitkä päivä tarhassa sujuu paljon mukavammin kaveria rapsutellessa. ( Tai repimällä toisen riimut jälleen hajalle....) 

 
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?

Kyllä luonne ratkaisee. Mielummin omistan hyväluontoisen, mutta ruman hevosen kuin toisinpäin. Luonteen ollessa huono saattaa syntyä vaarallisiakin tilanteita ja ratsastuksen pitäisi kuitenkin olla hauskaa ja turvallista.

Millainen on hyvä hevosblogi?
Hyvä hevosblogi on monipuolinen, jossa on sopivassa määrin kuvia ja tekstiä. En jaksa lukea hirveän pitkiä selostuksia ilman kuvia. Varustehulluna myös paljon varustehankitoja sisältävät blogit ovat mielestäni mielenkiintoisia.

Pahin tippumisesi?
Pahin tippumiseni taisi tapahtua jo edesmenneellä Ponsi suokilla. Hypättiin pitkästä aikaa ja yhtäkkiä tuli raju kielto okserille. Tipuin niskoilleni esteen sekaan ja sen seurauksena rintarankani vääntyi. Tämän takia käyn edelleen fysioterapiassa, mutta saa olla kiitollinen että kävelen vielä. Yllättävän vähällä kuitenkin selvittiin.


Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Vain 5. Hävettää myöntää muutaman loimihullun ystävänä, että omistain noin vähän. Kalle kuitenkin on tosiaan klippaamaton ja ulkoilee mahdollisimman paljon alasti. Loimi tulee niskaan vain sateella, tosi kovalla pakkasella tai hikisenä kylmällä kelillä. Tämä tyyli on sopinut meille, eikä ole 10 vuoden aikana hevonen ainakaan flussassa paleltumisen takia ollut.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Uhkarohkea. Välillä hirvittää ajatella niitä kaikkia kaistapäitä, joiden kyydissä on tullut roikuttua. Tippumaan onnistun kuitenkin keskimäärin kerran vuodessa, joten omistan ehkä hyvän tasapainon? "Koputtaa puuta."

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Pyrin liikuttamaan Kallea 6 kertaa viikossa.  Liikkumattomuus näkyy useimmiten jäykkyytenä ja nesteiden kertymisenä takajalkoihin. Liikunnalla molemmat vaivat ovat pysyneet onneksi kurissa. Poni viettää kuitenkin muutaman kerran vuodessa lomaa aina viikon kerrallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti