keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Maastoilua ja pari juttua kypärän käytöstä

Tänään käytiin maastoilemassa rennosti 45min. Kalle oli tosi rasittava. Pitkin ohjin käveltäessä kompuroi kun jalkojen nostelu ei kiinnostaut pätkän vertaa ja piti säikkyä kaikkea turhaa. Maailman maastovarmin hevonen pomppi vastaantulevien ihmisten takia ja puiden heiluminenkin ahdisti. Onneksi tilanne rauhoittui normaaliksi laukkaspurtin jälkeen. Taisi olla vain ylimääräistä pöllövirtaa päässyt kertymään. Kompurointikin onneksi lakkasi.


Mitä oon nyt lukenut "feimien" blogeja niin pinnalle on noussut kypärän käyttö ja käyttämättä jättäminen. Okei onhan siitä ollut keskustelua aina, mutta ajattelin viimein tuoda oman mielipiteeni esille.  Itse en oo tietoisesti mennyt ikinä ilman kypärää. Toki poikkeustilanteita on ollut esimerkkiä yo-kuvien ottaminen, mutta sillon olen istunut vain selässä. Kypärän käyttäminen on vain ollut aina niin itsestään selvää kun selkään nousee. Ikinä ei ole tullut mieleenkään mennä ilman, koska hiukset menee huonosti tai ilman olisi viileempää ratsastaa. Se potta tulee laitettua päähän aina ilman mitään mutinaa.

Miksi olen sitten näin jyrkkä asiaa kohtaan? Muutama talvi sitten kävi melkoinen lähellä piti- tilanne ja kiitos kypärän tässä ollaan edelleen. Ajoin Kallella kärryillä ja poni säikähti jotain. Ohjat tippu mun kädestä ja siitä kimpaatuneena tuli takakaviosta pään sivuosaan. En tiiä miten se on käytännössä edes mahdollista, mutta niin pääsi käymään. Tultiin täyttä kiitolaukkaa tallille ja Kalle pysähtyi vasta pihassa. Mulle tuli ihan äärettömän huono olo ja mietin miks korvasta valu jotain. No vertahan se oli ja siinä vaiheessa tallinomistaja säikähti sen verran, että poni jäi sinne kun lähdin ensiapuun. Kiitos päässä olevan kypärän selvittiin revenneellä korvalla. Hokki teki sen verran pahaa jälkeä, että kypärä meni vaihtoon, mutta jos sitä ei ois ollut niin kallo tai vähintään leukaluun yläosa ois murtunut. Ette siis varmaan enään ihmettele miksi kypärä eksyy päähän aina?

Tälläistä tälläkertaa ja haluan painottaa etten moralisoi ketään, joka ilman kypärää ratsastaa. Se on jokaisen oma päätös, mutta pidän omaa päätäni niin arvokkaana että kypärä pysyy päässä :)

Kommentoikaa hei omia mielipiteitä ja onko jollakin muulla kypärä pelastanut isommalta vahingolta?


15 kommenttia:

 1. Itsekkään en ymmärrä ihmisiä, jotka eivät käytä kypärää! Ja itseasiassa välillä jopa toivon, että ilman kypärää ratsastavalla kävisi jotain, jolloin hän ehkä ymmärtäisi miksi sitä kypärää kannattaa käyttää. Itse laitan aina ratsastaessa että ajaessa kypärän päähän vaikka menisin Minillä, joka on 100% varma, mutta aina voi käydä jotain mitä ei osaa ollenkaan odottaa!

  ps, otatko kommentinvahvistuksen pois?:) siis tuon, että pitää kirjoittaa epäselvästä kirjainkasasta mitä siinä lukee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan sen pois päältä heti kun tässä ehdin :D

   Toisille ei vain mahdu päähän se kypäränkäyttö. En tiedä onko taustalla sitten kovat luulot omista taidoista vai yksinkertaisesti vain tyhmyys.

   Poista
 2. Mä olen kerran lentänyt selästä niin että löin pään maneesin seinään, ei se kamalan iso kolaus ollut mutta olisi varmasti käynyt pahemmin ilman kypärää kun jo silloin sattui ihan reilusti + oli varsinkin niska kipeänä monta päivää taoahtuman jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että oli kypärä päässä! Päähän kohdistuvat iskut ovat aina ilkeitä ja kipeitä monta päivää :/

   Poista
 3. Mie pistän myös aina kypärän enkä mukise siitä turhia. Kypärä on kuin pelastava enkeli, pelkään kuitenkin aina sitä että entä jos tapahtuu jotain, mitään ei ikinä voi ennalta tietää varmaksi.

  Miulla on ongelma että aina kun lennän hevosen selästä pois niin aina pää on ensimmäinen asia joka maahan iskeytyy. Olen kyllä pudonnut vain kahdesti, ei mulla siitä muuta kokemusta ole... mutta kummatkin kerrat tulin pää edellä ja kypärähän siinä pään suojasi sen verran hyvin että kertaakaan ei ole tullut mitään vakavaa. Niska menee toki hieman kipeeksi mutta muuten ei satu mitään pahempaa. Omasta mielestäni kypärä on tärkeä olla päässä. Ja itselleni on vain iskostunut sellainen mielikuva että kypärä on yksi ratsastuksen perusasioista. :D
  Kerran jopa unohdin että miula edes oli kypärä päässä ratsastuksen jälkeen ja vein hepan laitumelle kypärä päässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (mä kuljeskelen yleensä kisapaikoillakin kypärä päässä, lähes aina riisun vasta autossa matkalla kotitallille vaikka oman suorituksen jälkeen olisikin monta tuntia kotiinlähtöön :D)

   Poista
  2. Joo mäkin oon autossa matkustanu monet kerrat kypärä päässä :D Yleensä hoidan Kallen pois kaikessa rauhassa ennenkun "jaksan" ottaa kypärän pois päästä. Laiskaako?

   Hyvä, että sielläkin käytetään kypärää :)

   Poista
  3. Eihän siitä kypärästä ole haittaa autossakaan matkustaessa,jos vaikka sattuisi tulemaan kolari niin suojaahan se päätä.

   Poista
 4. Jos ratsastaa usein, niin voi olla, että tulee sellainen turvallisuuden illuusio, että uskaltaa mennä ilman kypärää. Minä pidän aina kypärää ja joka kerta kun lukee jotain vastaavaa kuin mitä sinulle oli käynyt (hirveetä! huh, onneksi selvisit!), niin kiittää kyllä itseään siitä että kypärää käyttää. Kilttikin hevonen voi vaikka kaaduta tai vaikka satulavyö katketa kesken ratsastuksen, koskaan ei tiedä ja vähin mitä voi tehdä on käyttää kypärää.

  Olen muistaakseni vain 2 kertaa ratsastanut ilman kypärää tallilta laitumelle tai laitumelta tallille, ne kerrat on olleet typeriä, vahinkohan kun voi sattua milloin vain, mutta houkutus on kai ollut niin suuri, että kun hyvä tilaisuus on tullut eteen niin ei ole voinut vastustaa sitä vaikka kypärää ei ole ollutkaan päässä. Yksi kerta tässä keväällä istuin myöskin ilman satulaa, suitsia ja kypärää jonkin aikaa hevosen selässä pihalla. Siinäkin tuudittauduin siihen ajatukseen että ehdin hypätä pois jos se säpsähtää. Valokuvaustilanne voisi olla myös sellainen jolloin voisin mennä selkään istumaan ilman kypärää, mutta en kyllä ratsastaisi ikinä ilman. Voi vaan kuvitella miten paljon sattuisi ilman kypärää, jos jotain kävisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon sun kanssa ihan samoilla linjoilla. Kypärä on kuitenkin halpa henkivakuutus ja kukaan hevonen ei ole pomminvarma. Vahinko voi tulla ihan kenelle tahansa ratsastustaidosta riippumatta.

   Hyvä, että sielläkin käytetään kypärää :)

   Poista
 5. Täytyy kyllä sanoa, että itse en ole koskaan edes ajatellut kypärän käyttöä siltä kannalta etteikö sitä voisi käyttää. Toki olen ennättänyt itse aloittaa ratsastuksen jo siinä vaiheessa, kun kypärää ei käytetty/pakkoa ei ollut. Tämän jälkeen kypärä ratsastuksessa on ollut itsestäänselvyys, enkä ole koskaan ajatellut että se olisi
  A. Liian kuuma
  B. Sotkisi kampauksen
  C. Jotain muuta selitystä..

  Tosin minähän olen sellainen etten muutenkaan kauheasti välitä tallilla että onko verkkarit vai shortsit jalassa tai edustavat vaatteet.. Että ei kai se se haittaa että kampaus pilaantuu, kun sellaista ei oo koskaan ollut tallilla! :D

  Tosin olen tainnut mennä kolmesti ilman kypärää: irtojuoksutuksen päätteeksi ravipätkä ja käynnit ponilla ilman varusteita. Kaveri oli koko ajan mukana, joten jos jotain olisi käynyt niin olisi ainakin ollut ihminen paikala hälyttämässä apua. Toinen kerta oli kun unohdin: olin laittanut kypärän päähän (muistan sen!) mutta jostain syystä jouduin ottamaan sen vielä pois, ja unohdin laittaa takaisin. Kerkesin ratsastaa noin 10 minuuttia, kunnes aloin korjaamaan olevinaan kypärän lippaa ja tajusin, että hetkonen ei mulla edes kypärää ole! Ei kun alas vaan ja tallista hakemaan. Onneksi matka ei ollut pitkä, kun kentältä talliin maks. 50metriä! Kolmas kerta oli talvella, kun otettiin tunnelmakuvia. Kuvauskesti ehkä vartin.

  Minä olen pitänyt kypärää aina niin itsestäänselvyytenä, että ihmettelen jos jossain on oikeasti jotain ratsastustalleja, joissa ei ole kypäräpakkoa tai siis ei tarvitse käyttää kypärää! Minkälaisen mallin nämä harrastajat antavat lapsille ja nuorille, joiden mielipiteisiin ja asenteisiin on "helppo vaikuttaa" tietämättäänkin?! Meillä ei kotonakaan saa kukaan ratsastaa ilman kypärää. Jos ei suostu laittamaan niin ei ratsasta, ja piste.

  Ajaessa en ole oikein osannut käyttää kypärää, mikä on todella ristiriitaista sinällään. En kai jotenkin ole mieltänyt sitä niin vaaralliseksi. Mutta onneksi miekkoselta löytyy ravikypäriäkin (niitä valkeita) niin ei tarvitse sitten ratsastuskypärä päässä torottaa.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos bloggerissa olisi tykkää-nappula niin käyttäisin sitä nyt! Hyviä pointteja ja mulla on sama sen suhteen, että muista vaatteista voi luistaa mutta kypärän on oltava. Toki tollaiset kuvausjutut ovat poikkeuksia. Niissä kuitenkin harvemmin tehdään mitään niin tosissaan, että älytöntä vahinkoa voisi tulla. Okei hevonen on edelleen eläin ja mitä tahansa voi tapahtua, mutta ymmärrät varmaan mitä haen.

   Kypärä on mullekkin niin itsestäänselvyys, että ilman on alaston olo.

   Poista
 6. Kyllä kypärä on aina päässä ja pelastanut läheltä-piti-tilanteelta ainakin pari kertaa.
  Ensimmäisellä kerralla lensin pää edellä maantielle ja toisella kerralla pää edellä jäiselle pihatiellä.
  Kummassakin tilanteessa hevonen säikähti pahemman kerran ja kummassakin tilanteessa kypärä meni vaihtoon sillä halkesi.

  Kyllä kypärä on älyttömän halpa henkivakuutus ja ihtellenikin itsestäänselvyys että se on päässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui onneksi oli kypärä päässä! Tollaiset tilanteet ovat aina ilkeitä ja vahinko harvoin tulee kello kaulassa..

   Poista
 7. Olen itse lentänyt esteeseen sen verran monta kertaa että kypärä on eka asia minkä haen ponin jälkeen. Lastatessakin sitä käytän, vaikka poni kävelee suoraan koppiin. Myös vieraita hevosia tarhatessa sitä käytän.

  VastaaPoista